Független Demokratikus Szakszervezet
A Független Demokratikus Szakszervezet 1991-ben alakult, miután néhányan kiléptek a KKSZ-bõl.
Pár hónap múlva a pécsi helyi közlekedésre építve 90%-os szervezettséget ért el. Csatlakozott a helyközi közlekedés jó néhány tagja is. Legnagyobb vívmányuk a korkedvezményes nyugdíj kiterjesztése országosan a Mercedes típusú autóbuszokra. Jelen pillanatban a Pécsi Közlekedési Zrt.-nél 95%-os szervezettséggel mûködik.
A bérrendszerük és a kollektív szerzõdésük a szakmán belül az egyik legjobb. Szakszervezet számos szolgáltatást nyújt tagjainak, de elsõsorban a megfelelõ dolgozói érdekvédelemre koncentrálnak, dolgozóik megelégedésére. A munkahelyek védelmét, a Kollektív Szerzõdések hatályban tartását, a foglalkoztatási szabályok betartatását, a szabályok dolgozók számára kedvezõbb irányban történõ módosítását és a megfelelõ bérezés kiharcolását tartják elsõdleges feladatuknak.

Szakszervezet tagja a LIGA szakszervezeteknek és tagja az Autóbusz közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniójának ( ADU) is. A szakszervezet és a szövetségek is függetlenek a munkáltatótól, ami garancia a jobb érdekvédelemre, a szövetségek pedig együttes erõvel tudják képviselni dolgozóik érdekeit országos szinten is, hiszen tagjai az Országos Érdekegyezteto Tanácsnak (OÉT) is.

Mottó:

„Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a Szakszervezet,
hanem azt, hogy Te mit tehetsz a Szakszervezetért!”