Gõzerõvel zajlanak a bontási munkák a kastélyban

Gõzerõvel zajlanak a bontási munkák a kastélyban

2013-05-08 11:43:53  

Április 8-án történt meg a munkaterület átadása az Esterházy-kastély rekonstrukciója kapcsán. Az elõkészítõ munkák és a restaurátorokkal, szakemberekkel történõ egyeztetések után ma már nagy erõkkel zajlanak a bontási munkálatok az épületben. Jelenleg a kastélyépület nyugati szárnyának földszintjén és emeletén, valamint a keleti szárny földszintjén dolgoznak a kivitelezõk – adott tájékoztatást Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje. Az ügyvezetõ elmondta, minden felesleges burkolatot és falat eltávolítanak a szakemberek, majd ezt követõen kezdõdnek meg az építési munkálatok. 

Hamarosan elkészül az építési területet behatároló kerítés és rövidesen felépítik a homlokzati állványt is, ugyanis a homlokzaton is szükség lesz falkutatási munkákra. Németh Tamás hozzátette, megkezdték a kastély elõtt álló két kõoroszlán kiemelését, hiszen ezeket néhány méterrel elõrébb helyezik. Az emlékmûvek áthelyezésére azért van szükség, mivel az oroszlánok éppen a pince fölött helyezkednek el, melynek szintén hamarosan megkezdõdik a szigetelése.

A Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje érdeklõdésünkre elmondta, a balesetmegelõzés érdekében a kastély fõbejáratánál elkészült az az ideiglenes gipszkarton fal is, amely a munkaterületet választja el a látogatók által használt terektõl. Németh Tamás hozzátette, a jövõben még több ilyen ideiglenes fal készül a balesetmentes közlekedés és a már felújított terek megóvása érdekében. Az ügyvezetõ hangsúlyozta, a bontási munkák befejezése után az épület földszintjén még szükség lesz régészeti kutatásokra, a kivitelezés azonban folyamatosan halad, rövidesen minden tervezett építõipari szakmunka megkezdõdik a kastély felújításban érintett épületszárnyaiban.