Zajlik a felújítás a kastélyban - továbbra is látogatható az épület

Zajlik a felújítás a kastélyban - továbbra is látogatható az épület

2013-05-22 16:03:28   

A bontási munkák a végéhez közelednek az Esterházy-kastély rekonstrukciójának második ütemében. A felújításban érintett épületrészeket jól láthatóan elkerítették, a kastély és a könyvtár azonban továbbra is megközelíthetõ – adott tájékoztatást a rekonstrukcióról Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetõje.

Németh Tamás elmondta, a kivitelezõ április 8-án vette át a munkaterületet, azóta fal- és padlóbontási munkákat végeztek a szakemberek. Az ügyvezetõ hozzátette, az illetékesek hamarosan megkezdik a régészeti munkálatokat, hiszen fõként a földszint, ezenkívül a kápolna melletti oratórium és a homlokzat falkutatási munkafolyamatokat igényel. Eddig a kivitelezõ az elõzetes kutatás nélkül végezhetõ bontási és feltárási munkákat végezte, végzi – derült ki a sajtótájékoztatón. A szükséges régészeti feltárásokra a kivitelezõ a szerzõdéseket megkötötte, az ásatási és kutatási munkák elõkészítése folyamatban van – tette hozzá Németh Tamás.

A felújítás során a kivitelezõ folyamatosan biztosítja a már elkészült terek, azaz a fõúri enteriõrök látogatásának, a kastélyban folyó programok és a könyvtár mûködésének lehetõségét. Boros Katalin hangsúlyozta, a nyitvatartás és a kastélyban elérhetõ programok változatlanok, csupán a múzeumi terek megközelíthetõsége változott. A látogatói bejárat az udvari fõbejárat helyett a keleti szárny oldalsó átjáróján (volt váristálló) található. A Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetõje elmondta, a fõúri enteriõrök folyamatosan látogathatók, a tárlatvezetéseket biztonsággal igénybe lehet venni, zajlanak a múzeumpedagógiai foglalkozások és július 8-tól meghirdetik a barokk tábort is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az elõkészítés elhúzódása miatt a tervezett november 11-i határidõ nagyon rövidnek tûnik, de a kivitelezõi ajánlat szerint teljesíthetõ, amennyiben nem kerül elõ kivitelezést lassító lelet. Az északi szárny földszinti padozata alatt már most találtak egy nem várt kõburkolatot, melynek elemzése folyamatban van – tudtuk meg Németh Tamástól. A sajtótájékoztatón kiderült, a projekt megvalósításának novemberi határidejét igyekeznek tartani.