Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban

Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban

2013-06-05 23:01:31  

Az Esterházy-kastély felújításához kapcsolódóan próbafeltárási kutató munka zajlik jelenleg. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a kastély nyugati és északi szárnyában dolgoznak, kilenc teremben és a pince egy részén.  - Reméljük, a legkorábbi idõszakról szerezhetünk majd információkat és adatokat. Az eddigi munkánkról elmondható, hogy van egy viszonylag korai, vagyis 19. századi tégla-járószint, ami alatt 19. századi téglaburkolat is megjelenik. Egy vastagabb, körülbelül 30-35 centiméteres törmelékréteg után egy harmadik járófelületet is találtunk. Ez a legidõsebb, legkorábbi járófelülete ezeknek a termeknek. A falakon több helyen is megfigyeltük, hogy három-négy vakolatréteg húzódik egymáson, ezek közül némelyek festettek. Jól látszik a falak kapcsolódásából, hogy több idõszakban átépítették ezt a szárnyat. Két olyan termet is felfedeztünk az északi oldal keleti falában, ahol reneszánsznak tûnõ, kõkeretes ajtónyílások találhatók jó állapotú küszöbbel. Az északi szárnyban lévõ pince felett fogunk dolgozni még, amelyrõl még nem sok információnk van. A legelõször megnyitott szelvényeinkben elértük az Árpád-kori szintet is. A középkori kultúr-réteg alatt egy széles töltésréteg húzódik, melybõl azt feltételezzük, hogy természetes feltöltõdésrõl van szó. Ez egy 70-80 centiméteres réteg, s alatta pedig sötét színû rétegként megjelenik az Árpád-kor nagyon sok állatcsonttal, kerámiával – fogalmazott Csirke Orsolya. 

A Veszprémi Laczkó Dezsõ Múzeum római koros régésze elmondta azt is, az északi szárny nagy felfedezése egy 18. századi eleji téglaburkolat, amibõl, miután a folyosó mûmárvány burkolatát feltörték, elõkerült egy gyönyörû, eredeti márványlapos burkolat. 
- A héten ezen a részen befejezzük a munkálatokat, ezt követõen az északi szárnyban fogunk kutakodni az alápincézett termekben - tájékoztatta hírportálunkat a régész, majd hozzátette, a régészeti emlékek sorsa még bizonytalan.