Külsõ és belsõ szakmunkák a kastélyban

Külsõ és belsõ szakmunkák a kastélyban

2013-08-26 19:39:16

Az Esterházy-kastély szinte minden négyzetméterén dolgoznak a szakemberek. A kiállítói tereket leszámítva nincs is olyan terület az épületben, ahol ne végeznének valamilyen szakipari munkát. A belsõ udvarban a lábazat és az alapfalak szigetelési munkái zajlanak. A födém szigetelésének elõkészületei már korábban megkezdõdtek, lassan elindul a pincefödém szigetelése is – adott tájékoztatást Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje. 
Az épületben több szakma mesterei dolgoznak párhuzamosan. A farestaurátorok megkezdték a nyílászárók tisztítását, javítását. A restaurálandó ajtólapokat elszállították, hiszen a mûhelyben sokkal precízebb munkát végezhetnek – fejtette ki az ügyvezetõ. 
Különleges és nagyon pontos munkavégzést igényel a nagynyomású vízköddel oltó rendszer kiépítése, melyet a napokban kezdtek meg a szakemberek. A rendszer lényege, hogy tûz esetén nagy nyomással vízködöt permetez az épület egészében, s így oltja a tüzet. A saválló acélvezeték-hálózat kiépítése rendkívül pontos és precíz munkát igényel – hangsúlyozta Németh Tamás, majd hozzáfûzte, mindeközben zajlanak a belsõ épületgépészeti munkák, valamint a vakolatjavítások. 

A szakember elmondta azt is, idõnként még ma is szembesülnek olyan helyzetekkel, amelyekre korábban nem számíthattak. Ilyen volt például a nyugati toronyban feltárt födém, melyet a gombák és bogarak kártékony tevékenysége miatt meg kell erõsíteni. A statikai tervek elkészültek, hamarosan itt is megkezdõdik a munka – fogalmazott az ügyvezetõ. 
Az épület külsején is dolgoznak a szakemberek. A nyugati szárny homlokzatán jelenleg a bádogos munkákat végzik, elhelyezik a párkányokat fedõ bádoglemezeket, majd hamarosan megindul az épület homlokzatának festése. Németh Tamás megjegyezte, ha mindezzel megvannak, elbontják az állványzatot, így néhány héten belül megmutatkozik a kastély külsõ festése.