Hamarosan elbontják az állványzatot a kastélynál

Hamarosan elbontják az állványzatot a kastélynál

2013-11-06 11:39:59

A kastélyrekonstrukció keretében ma már az épület minden négyzetméterén dolgozik a kivitelezõ – számolt be a felújítás jelenlegi szakaszáról Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje. A korábban felújított enteriõrök látogatásához a keleti szárny földszintjén biztosított az útvonal, november elsejétõl azonban csak elõzetes bejelentkezés után fogadnak látogatói csoportokat az Esterházy-kastélyban – derült ki a beszámolóból. 

Az épület homlokzata mára a már a végleges színt mutatja, a jelenlegi törtfehér szín egyébként megegyezik a kastély eredeti színárnyalatával. Az osztópárkány feletti homlokzati munkák, az épület színezése és a kõrestaurálási folyamatok két héten belül elkészülnek, így az állványzatot hamarosan elbontják a szakemberek. Németh Tamás hangsúlyozta azt is, azért fontos, hogy minél elõbb eltávolítsák az állványzatot, mivel megkezdõdik a kastély belsõ udvarának burkolása. A kivitelezés már a jövõ héten kezdõdik, a szakemberek elõször kiépítik a megfelelõ ágyazatot, majd megkezdõdik a burkolókövek elhelyezése. A Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje hozzáfûzte, a belsõ udvar teljes egészében kõburkolatot kap, és a burkolat elvezet egészen a Fõ térig. 
A burkolatépítési munkák elõtt azonban szükséges a két torony közötti pincefödém szigetelése, melynek munkálatait szintén jövõ héten fejezik be a dolgozók.

Az épület belsejében ugyancsak nagy erõkkel dolgozik a kivitelezõ – jegyezte meg Németh Tamás. Itt jelenleg az épületgépészeti, épületvillamossági szereléseket végzik, ezenkívül a földszinten megkezdték a vakolatjavítási és -felújítási munkákat. Továbbra is folyamatban van a külsõ és belsõ fa nyílászárók restaurálása – tette hozzá az ügyvezetõ.