Belsõ szakmunkák a kastélyban

Belsõ szakmunkák a kastélyban

2014-02-19 13:50:21  

Jobbára belsõ munkálatok zajlanak az Esterházy-kastély rekonstrukciós projektje keretében. A 2000 négyzetméteres belsõ udvar burkolása kész, az épület festését pedig a tavasszal fejezi be a kivitelezõ. Jelenleg az építõipari szakmák teljes palettája képviselteti magát egy-egy szakembergárdával. A rekonstrukció keretében továbbra is folyamatosan a fanyílászárók restaurálása és újragyártása. Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje elmondta, többféle ajtó és ablakkeret található a kastélyban, s valamennyi fajtából készülnek mintadarabok. Mivel a tervezõk a 18. századi barokk kori kastélyt kívánják rekonstruálni, ezért ennek megfelelõen történik a nyílászárók, a burkolati elemek kivitelezése. A tervezõ egyeztet a kivitelezõvel, a gyártóval, majd ezt követõen kezdõdhet meg a sorozatgyártás. Az épület több helyiségében már beépítették a nyílászárókat, mind az ajtókat, mind az ablakokat, de ez a munka folyamatos. 

Ugyancsak elhelyezték a radiátorokat, hiszen az egyes munkafolyamatokhoz állandó, nem túl alacsony hõmérséklet, és nem magas páratartalom szükséges. Németh Tamás úgy fogalmazott, az igényes belsõ munkákhoz fûtés kell. A gipszstukkók például rendkívül érzékenyek a párára. 
- Amikor megkezdték a gipszstukkók felhelyezését, magas volt a páratartalom, és néhol kicsapódott a pára, ami penészedéshez vezet. Miután elkészült a fûtés, a Szent István út 12. száma alatti épületbõl 80 fokos víz érkezik a radiátorokba, kijelenthetjük azt is, jól mûködik az aprítékos kazán, így megfelelõen tudjuk fûteni a kastélyt – fogalmazott az ügyvezetõ.

Németh Tamás megjegyezte azt is, néhány teremben már megtörtént a falak glettelése, sõt többhelyütt már a végleges festést is megkapták a falak. Jelenleg zajlik a nyílászárók rekonstruálása, folyamatosan helyezik el a radiátorok faburkolatát és az épületgépészeti munkákat is gõzerõvel végzik a szakemberek. A külsõ munkák tekintetében az ügyvezetõ hozzátette, a belsõ udvaron kiépítették a kastélyt megvilágító reflektorrendszert, melyek lámpatesteit tavasszal helyezik el a szakemberek. Ugyancsak tavasszal fejezik be homlokzat festési munkálatait és a burkolat továbbépítését, mely összeköttetést biztosít majd a Fõ tér burkolatával.