Marionett bábszínház készül az Esterházy-kastélyban

Marionett bábszínház készül az Esterházy-kastélyban
2014-07-30 11:36:09

Az Esterházy-kastélyt érintõ nagyszabású rekonstrukciós projekt egyik látványelemeként barokk marionett bábszínház létesül majd a grandiózus épület nyugati szárnyában – tudtuk meg Sarkadi Nagy Lászlótól és Végh Zsolttól, a Pegazus Színház tapasztalt vezetõitõl. A népszerû pápai teátrum sikerrel pályázott az igazi ritkaságnak számítót marionett bábszínház megvalósítására, amelynek a tervek szerint szeptember 15-éig el kell készülnie.

– Ennek része lesz egy barokk portálfal bársonyfüggönnyel, aranydíszítéssel, puttókkal, faragott angyalkákkal. A marionett bábszínház mûködéséhez 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb is szükséges. Ezek 70 és 50 centiméteresek, az elkészítésük pedig roppant idõigényes – mutatott rá Végh Zsolt. Hozzáfûzte, a marionett színház elbontható lesz a színpadról, ahol így élõ színházi mûfajok is helyet kaphatnak. Ehhez kapcsolódóan készülnek jelmezek, kosztümök, maszkok, díszletek, tehát egy komplett belsõ berendezés.

Sarkadi Nagy László megjegyezte, a tervezéstõl a kivitelezésig a saját feladatuk lesz az egész marionett bábszínház létrehozásának koordinálása – természetesen a technikai, mûszaki munkákat szakemberek végzik el, illetve egy bábkészítõ mûvész is szerepet kapott a nagy kihívásnak ígérkezõ feladatban.