Hamarosan elkészül a kastély

Hamarosan elkészül a kastély
2014-09-22 12:41:27

Az Esterházy-kastély rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai hamarosan befejezõdnek. A Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje arról tájékoztatott, az épület mindhárom szárnyában szinte minden helyiség felújítása elkészült, az esetleges hibák kijavítása és a takarítás van hátra. Németh Tamás elmondta, megkezdõdött a mûszaki átadás folyamata, jelenleg zajlik az apróbb hibák felmérésére, javítása. A kivitelezõ október közepén átadja a területet a megrendelõnek, ami azt jelenti, hogy a hónap második felében már megkezdõdhet az állandó és idõszaki tárlatoknak helyet adó kiállítótermek, a marionett bábszínház, a 3D-s moziterem, a kávéház, az iroda- és kiszolgáló helyiségek, rendezvénytermek kialakítása és berendezése. 

A padló és falburkolatok szinte mindenhol elkészültek, néhány teremben a textilburkolat felhelyezésének utolsó simításait végzik a szakemberek. Németh Tamás elárulta, a kastély eredeti inventáriuma alapján rekonstruálták a falfelületeket, az egyes termeket borító olaszországi kárpitok hasonlóak a leltárban szereplõ, eredeti textilburkolatokhoz. 
A belsõ munkálatok tekintetében néhány falfelület festése van hátra, egyes radiátorok burkolóelemeinek felhelyezése és a takarítási munkák, ez utóbbit több helyen már meg is kezdtek a dolgozók. 

A külsõ kivitelezési munkák tekintetében az ügyvezetõ elmondta, a homlokzat elkészült, a nyílászárók felhelyezése hamarosan megtörténik. A kapuk – valamint a belsõ nyílászárók – díszes vasalatait újragyártatták, melyek hûen tükrözik az eredetieket.