Elkészült a kastélyépület felújítása

Elkészült a kastélyépület felújítása

2014-11-02 19:13:12

Az Esterházy-kastély munkaterületérõl a kivitelezõ kivonult, az épület mûszaki átadása megtörtént. A kastély építészetileg kész – tájékoztatott Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõje. Mint mondta, a kivitelezõ elkészítette az épület építõmesteri, szakipari munkáit, így megkezdõdhet többek között az állandó és idõszaki tárlatoknak helyet adó kiállítótermek, a marionett bábszínház, a 3D-s moziterem, a kávéház, a kiszolgáló helyiségek, valamint a rendezvénytermek kialakítása, berendezése. Tehát már „csupán” az Esterházy-kastély tartalommal történõ megtöltése, a különféle attrakcióelemek beszerelése, felépítése van hátra.

Németh Tamás emlékeztetett: a gazdag múlttal büszkélkedõ kastélyépület szinte teljes rekonstrukciója több ütemben, európai uniós forrásból valósult meg. 2011-ben elkészült az úgynevezett kiemelt fõúri enteriõr felújítása 960 négyzetméteren. – Most pedig a pincén és a padláson kívül a kastély összes helyiségének megtörtént a rekonstrukciója. Ez közel 3600 négyzetmétert érintett – tudtuk meg a Pápai Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõjétõl.
Hozzáfûzte, az építési engedélyben a mûemlékvédelmi hatóság elõírta az épület kutatását, amit festõrestaurátorok és régészek végeztek el. – A kutatások során elõkerültek bemutatásra érdemes leletek, például 19. századi fal- és mennyezetfestések. Ez a munka kissé kitolta az eredetileg tervezett határidõt és több pénzt igényelt, de a város pályázati úton megtalálta hozzá a többletforrást – jegyezte meg Németh Tamás.