Fényben fürdõ kastély

Fényben fürdõ kastély

2015-03-21 17:25:55

A Fõ téri díszkivilágítás után néhány nap óta az Esterházy-kastély is fénybe burkolózva pompázik esténként. A közel kétmilliárd forint értékû, Európai Unió által támogatott projektben ugyanis az épület díszkivilágítása is szerepelt. A fényforrásokat már korábban kiépítették a kivitelezõk a belsõ udvaron és a kéményeken, most pedig az elektromos rendszerre történõ rákötés is megtörtént, így gyönyörû látvány fogadja a kastély felé sétálókat az esti órákban.

A fõúri épülethez méltó megvilágításról 54 energiatakarékos reflektor gondoskodik, ebbõl negyvenet az épület körüli térburkolatba süllyesztve helyeztek el a kivitelezõk. A lámpatestekbõl néhány a kastély elõtti területen a tornyok megvilágítására szolgál, huszonhat pedig a belsõ udvari homlokzatot világítja meg. A lámpatesteket speciális tükrökkel alakították ki, ez biztosítja az egyenletes, úgynevezett falmosó világítást. A tornyok kiemelése érdekében a kastély elõtti parkban további két reflektort is elhelyeztek. 
Az épület tetõszerkezetét mind a nyugati, mind a keleti oldalon a kéményekre szerelt reflektorok mutatják meg sötétben, a kastélykert tervezett rekonstrukciójának megfelelõen áthelyezett kõoroszlánokat pedig egy-egy reflektor fénye világítja meg.

Az esténként immár fényben fürdõ, szemet gyönyörködtetõ Esterházy-kastéllyal kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, a kastélyrekonstrukciós projekt hamarosan véget ér, szinte napról-napra újabb és újabb elemei készülnek el véglegesen. A törtfehér színben pompázó kastélyépület már részévé lett a belvárosnak, a díszkivilágítás pedig még inkább kiemeli környezetébõl.  
- Ha visszaemlékezünk a kastély régi színére és a mostani törtfehérre nézzünk, azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy ég és föld a különbség a mostani állapot javára és hiszem, hogy mára mindenki számára elfogadott lett a kastély új arca. A Fõ tér díszkivilágítása után az igazi változást az Esterházy-kastély, a város legjelentõsebb mûemléki épületének megvilágítása adja és remélem, hamarosan ez is mindenki számára a város részévé válik - fogalmazott.