3D-s filmek a kastélytúrán

3D-s filmek a kastélytúrán

2015-03-21 21:06:47

A hét folyamán átadták a kivitelezõk az Esterházy-kastély vetítõtermét. Ebbõl az alkalomból a sajtó képviselõinek és a kastély munkatársainak tartottak bemutatót. A teremben egyaránt lehetséges mind 2D-s, mind 3D-s filmeket levetíteni a látogatók részére. A kínálatban négy film szerepel, amelyek az egykori pápai vár, a város, a kastély, illetve az Esterházy-család történetét mutatják be mûvészi feldolgozásban, a legmodernebb csúcstechnikával. A terem 30 látogató befogadására alkalmas. A vászon speciális bevonatú, amely segíti a 3D-s megjelenést. A hang egy 7.1-es térhatású rendszeren át a teremben mindenhol tökéletesen hallható. Az Esterházy-kastély április 17-én nyitja meg kapuit a nagyközönség elõtt.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetõje elmondta, hogy egy jelentõs állomás az április 17-ei megnyitó elõtt a vetítõterem kivitelezõ általi átadása, annak fõpróbája. A tervek szerint minden egyes tárlatvezetés egy-egy film megtekintésével indulhat. A kastély annyi változáson, megújításon van túl, az ügyvezetõ izgalmasnak tartana a megnyitást követõen egy olyan játékot is, amely során a látogatók megpróbálnák a régi tereket a felújítottakkal beazonosítani. A vetítõterem egyébként az egykor az épületben székelõ Jókai Mór Városi Könyvtár gyermekolvasó terme volt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is részt vett a vetítõterem átadásán, véleménye szerint a megnyitóra az Esterházy-kastély kész lesz a nagyközönség fogadására. 
- Azt hogy teljesen kész van, nem lehet kijelenteni, hiszen Versailles-ben azóta is építik a kastélyt, mióta XIV. Lajos elkezdte a munkálatokat, így a pápai kastélyra, illetve a kastély körüli környezetre is évtizedekre szóló munka vár még. Egészen elképesztõ, ahogy átalakult a kastély kívül-belül, teljesen más minõségbe léphet majd be a látogató, mint ahogy azt a korábbi évtizedekben megszokhatta, ezt a különbséget éppen a vetítõterem érzékelteti a leginkább. A modern technikával levetíthetõ filmek segítségével pedig sokkal tudatosabban lehet felépíteni egy látogatói programot, illetve lehetõség van arra, hogy többféle programot párosítsanak egymással. Elmondható, hogy sokkal többet kap a látogató a belépõjegy áráért cserébe a különbözõ attrakciók kialakításával – konstatálta elégedetten a városvezetõ a fejlesztéseket. A polgármester még azt is elmondta, hogy a pályázat kiírásakor, voltak olyan vélemények, hogy ekkorra térben nem is lehet 3D-s filmet megjeleníteni, merthogy az csak nagy multiplex mozi hatalmas vetítõtermében kivitelezhetõ. A technika közben odáig fejlõdött, hogy már otthon, a lakásban is nézhetõk 3D-s filmek.

Varga Tamás, a kivitelezõ cég mûszaki vezetõje ismertette a vetítõterem és a mûszaki-informatikai rendszer paramétereit. Mint megtudtuk a rendszer egy polarizált 3D-s vetítésen alapszik, két felsõ kategóriás vetítõ lesz használva, a vetítõvászon 5,5x3 méter nagyságú, amely motoros leengedhetõ, speciális bevonatú, ez utóbbi segíti segíti a 3D-s megjelenítést. A hangrendszer 7.1-es térhatású, a terem minden szegletében jól hallhatóak a filmek. A rendszer kezelése egyszerû felületen, érintõképernyõn keresztül történik, nem szükséges szakképzett személyzet a filmek elindításához, a rendszer lekapcsolásához. A kivitelezõ cég munkatársai a leendõ tárlatvezetõknek külön képzést is tartanak. A megjelentek élménygazdagon távoztak a fõpróbáról.