Kastélynyitásra készülve II.

Kastélynyitásra készülve: színes ünnepi programok a hétvégén

2015-04-14 20:52:00

Kora délután sajtótájékoztatót tartott dr. Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetõje a pénteken megnyíló Esterházy-kastély megújulásáról, ünnepélyes átadásáról, a látogatókat váró hétvégi programokról. 

- Jelentõs mérföldkõhöz érkezett a pápai Esterházy-kastély rekonstrukciója, április 17-én délután átadjuk a megújított fõépületet. Az átadáshoz hosszú út vezetett, ennek az útnak az elsõ lépése az 1988-89-es kastélykápolna felújítása, a freskók renoválása volt, amit 1990-ben Europa Nostra-díjjal ismertek el. A második lépcsõ az volt, amikor 1999-2003 között az elsõ Orbán-kormány idején elkészült a tetõszerkezet felújítása, a restaurátor mûhely, illetve a csapadékvíz-elvezetõ egy része. 2011-ben adtuk át a megújított fõúri enteriõrt, amely a Norvég Alap támogatásával készült el, 2015-ben pedig eljutottunk oda, hogy a kastély fõépületének egészét sikerült felújítani. Összeszámolva azokat a pénzeket, amelyet 1999 és 2015 között a felújításra költöttünk, hárommilliárd forint körüli végösszeget kapunk. A hárommilliárd forintos beruházássorozatba sok minden belefért, de azt is el kell még mondani, hogy hosszú még az út, amíg az Esterházy-idõket megidézõ miliõt helyre tudjuk állítani – idézte fel az Esterházy-kastély megújulásának történetét dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón.

A polgármester megemlítette, hogy vannak olyan beruházási elemek, amelyek a jövõ feladatai maradtak, mint például a kastély kerítésének a helyreállítása, a kovácsoltvas díszkapu újrakészítése, a kastélypark rendezése, a váristálló felújítása, az õrházak újraépítése, a meglévõ õrházak felújítása, a Tapolca medrének a revitalizációja. Az Esterházy-kastély pénteken 10 órától nyitja meg kapuit a nagyközönség részére, a hétvégén színes ünnepi rendezvényekkel várják a látogatókat.

Pénteken 11 órakor kerül sor a Nemcsics- és Cziráki-galériák megnyitójára, délután 17 órától pedig Lázár János miniszter adja át a kastélyt. Április 18-án, szombaton nyílik a Klasszikusok randevúja címû Herendi-kiállítás a korábbi könyvtári terekben, amelyek idõszaki kiállítóterek lesznek a jövõben.

- Tisztelettel köszönjük a Herendi Porcelán Manufaktúra közremûködését eme rangos idõszaki kiállítás megszervezésében. Ezekben a kiállítóterekben olyan kiállításokat szeretnénk megrendezni, amelynek az értéke, az üzenete, a küldetése túlmutat a város határain. Szombaton 12 órától a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgõ Csoportjának bemutatóját és a schwetzingeni Hofstaat rokokó táncosainak mûsorát tekinthetik meg a látogatók, a mûsor ismétlõdni fog másfél óránként a kastély udvarán délután 17 óráig. A kastély keleti tornyában egy kiállítás lesz berendezve, ahol történelmi zászlóinkat lehet majd megtekinteni, illetve katonaruhák és fegyverek is a kiállítás tárgyát képezik – ismertette dr. Áldozó Tamás a hétvége programjait.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetõje a fizetõs programok közül az élõ kastély programot emelte ki, és továbbra is lesznek módszertani, múzeumpedagógiai foglalkozások, óvodás kortól középiskolás korig, a látogatók pedig barokk ruhában felöltözve is készíttethetnek magukról fényképet. A kézmûves foglalkoztatóban a hétvégén elõre meghirdetett idõpontokban, illetve csoportok részére elõre egyeztetve mézeskalács-készítõ, -díszítõ, illetve csokoládé bonbon készítõ-díszítõ foglalkozásokat szerveznek. A nyugati szárnyban kapnak helyet az idõszaki kiállítások. A játszóházban minden gyermeket várnak, sokféle meglepetés várja õket, már a folyosón kipróbálhatják azokat az érintõképernyõs terminálok, amelyen akár színezhetnek is. A készlet erejéig kipróbálható lesz a csokiszökõkút is – sorolta fel Boros Katalin a gazdag élménykínálatot.

A kastély jegyárai 500-1900 forintig terjednek majd, aki jegyet vált bármelyik attrakcióra, az ingyenesen megtekintheti az idõszaki kiállításokat, több programon való részvétel esetén pedig további kedvezmények vehetõk igénybe.