Mától újra látogatható az Esterházy-kastély

Mától újra látogatható az Esterházy-kastély

2015-04-17 15:21:17 

Ma 10 órakor ismét megnyitotta kapuit a látogatók elõtt az Esterházy-kastély. A teljesen felújított fõúri épületre már a nyitáskor sokan kíváncsiak voltak, 11 órára, az állandó tárlatok megnyitójára pedig megtelt érdeklõdõkkel a földszinti elõtér. A kastély kínálta látnivalók két különlegessége a két kiállítás, hiszen Nemcsics Antal színkutató, festõmûvész és Cziráki Lajos festõmûvész, grafikus Pápa városának két meghatározó és kiemelkedõ alkotója, akiknek munkái méltó helyet kaptak a város legjelentõsebb mûemléki épületében.
A kiállításmegnyitón Áldozó Tamás polgármester köszöntötte Nemcsics Antalt és Cziráki Lajos özvegyét, köszönetet mondva nekik együttmûködésükért, életmûvük hazahozataláért. Mint mondta, az elmúlt idõszakban nagyon sokat dolgoztak azon, hogy megerõsítsék a pápaiak hitét abban, amit eddig is tudtak: a város nagyon gazdag és ebbõl a gazdagságból évrõl évre egyre többet tud megmutatni a világnak.
-Nagyon gazdagok vagyunk mi pápaiak azért is, mert azok, akik ehhez a városhoz kötõdtek, itt születtek, dolgoztak, alkottak, azok ezt a kötõdést soha nem felejtik el és messze földrõl visszahozzák nekünk megmutatni azt, ami életmûvük része. Isten hozta Cziráki Lajost és Nemcsics Antalt itt az Esterházy-kastélyban.
A városvezetõ kiemelte, jelentõs mérföldkõhöz érkezett az Esterházy-kastély rekonstrukciója, hárommilliárd forintot költöttek az épületre az elmúlt években és várják a további támogatásokat a munka folytatásához, hogy még többet megmutathasson a város gazdagságából a világnak.
A két gazdag és kiteljesedett életpálya alkotásait felvonultató kiállítás megnyitóján Miskei László festõmûvész, a Magyar Képzõmûvészek Szövetségének alelnöke Nemcsics Antal munkásságát méltatta, kiemelve egyházi mûvészetét és a nemzetközi szinten is elismert színtervezési, színharmónia keresési kutatásait és annak eredményeit. Mint fogalmazott, a Nemcsics Antal által megalkotott coloroid színrendszer vitathatatlanul jelentõs tudományos eredmény, nemzetközileg elismert szellemi érték. Az idõs alkotó táblaképeit P. szabó Ernõ mûvészettörténész méltatta, majd dr. Rechnitzer János professzor mutatta be Cziráki Lajos kiállítását.
A tárlatok megtekintése elõtt Lakatos József restaurátor, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa is üdvözölte a kiállítóhelyek létrehozását és gratulált Pápa városának ahhoz, hogy e két jeles képzõmûvész munkáinak méltó helyet biztosított a felújított Esterházy-kastélyban.
Cziráki Lajos életmûvébõl a korai alkotások kerültek vissza Pápára, az 1960-70-es években készült festményeit láthatják az érdeklõdõk. A tárlat kapcsán a mûvész özvegye örömét fejezte ki, hogy férjének munkái ilyen otthonra találtak és bízik abban, hogy a tárlat további Cziráki alkotásokkal bõvülhet.
A délelõtti kiállításmegnyitók után az épület ünnepélyes átadását 17 órakor tartják az Esterházy-kastély belsõ udvarában. A gyönyörûen felújított fõûri épület átadási ceremóniáján jelen lesz Lázár János miniszter és dr. Kovács Zoltán országgyûlési képviselõ, államtitkár is.