Klasszikusok randevúja

Klasszikusok randevúja – Herendi kiállítás az Esterházy-kastélyban

2015-04-18 15:31:27

Nem is olyan régen még a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársai küzdöttek a hideggel és a málló vakolattal az Esterházy-kastély keleti szárnyának emeleti termeiben, ma pedig csodás falikárpitok, gyönyörû csillárok, a korabeli parketta mintájára készült padlóburkolatok fogadják a látogatókat ezekben a terekben is. S e barokk pompához illõ környezetben kapott helyet a tegnap újranyitott kastély elsõ idõszaki kiállítása, a Herendi Porcelánmanufaktúra gyönyörû porcelánokat felvonultató tárlata, többek között a kastély korabeli fotóin is felismerhetõ Esterházy-mintás darabokkal.

A ma délelõtti kiállításmegnyitóra érkezõket a Schwetzingeni Lövészklub tagjai díszsortûzzel fogadták, majd a kiállítótérben a szombathelyi Nádasdy Trió zenészeinek muzsikája után dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte az együttmûködést, mellyel létrejöhetett ez a különleges tárlat. Mint mondta, az volt a céljuk a rekonstrukció során, hogy a régió legnívósabb kiállítóterét hozzák létre a kastélyban, s ezekhez olyan partnereket keressenek, akiknek a termékei, mûalkotásai illenek ide. A városvezetõ emlékeztetett, 2011-ben a Norvég Alap projektje keretében átadott fõúri enteriõr berendezésekor a Herendi Porcelánmanufaktúra az elsõk között volt, amely kezet nyújtott a városnak. Ennek az együttmûködésnek a következõ állomása pedig a mostani kiállítás, mely szebbnél szebb porcelánokat mutat meg a kastély vendégeinek.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, dr. Simon Attila köszöntõjében felidézte az európai porcelán – a fehér arany - megszületésének történetét, a manufaktúra két évszázados múltját, majd hozzátette, ahogy a kiállításnak helyet adó kastély, úgy a porcelán is kincs.
-Amikor meghalljuk a szót, hogy Herendi Porcelán, akkor a luxus, a kényeztetés, az elegancia jut eszünkbe. Tudunk és lehet nélküle élni, mégis jó megérinteni, ránézni, meginni belõle a reggeli kávét mondta, hozzátéve - a világ legnagyobb manufaktúrája kulturális missziót is teljesít, a magyarországi értékek átadásával, megõrzésével és átörökítésével.
-S hol lehetne ezeket a mûvészeti értékeket méltóbb környezetben bemutatni, mint ahová azokat megszületésük pillanatában szánták. Császárok, királyok, fõurak egykori otthonaiba, kastélyaiba térünk most vissza, így ad egymásnak randevút porcelán és kastély.

Dr. Kovács Zoltán országgyûlési képviselõ, államtitkár kiállítás megnyitó beszédében utalt az Esterházy-mintás Herendi porcelánok történetére, megidézve Esterházy Pál és Fischer Mór alakját. Az Esterházy-család és a klasszikus herendi porcelánok egymásra találása nem véletlen, nemcsak a földrajzi közelség, hanem a szépség iránti igény is összekötötte õket – fogalmazta meg beszédében.

A kiállítás megnyitója után dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Simon Attila vezérigazgató stratégiai együttmûködési megállapodást írt alá, melynek célja az együttmûködés folytatása, közös rendezvények szervezése, a reprezentatív terek egymásnak való felajánlása, közös turisztikai termékek fejlesztése.

Az egykori fõúri pompát idézõ termekben berendezett különleges kiállításon az Esterházy mintás porcelánok mellett Apponyi variációkat, az 1851-es elsõ világkiállításra készült kínai hatású mintás porcelánokat, és az 1850-es években született – egyik legrégebbi és legdekoratívabb - Gödöllõ dekor darabjait is megcsodálhatják a látogatók. A kiállítás különlegessége, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra újragyártotta az Esterházy-kastély 1927-es fotóalbumában szereplõ felvételeken látható Esterházy-mintás mosdótálakat. A tárlatot megtekintõket még egy különlegesség is várta ma délelõtt, a Nádor teremben betekintést nyerhettek egy porcelánfestõ munkájába.